Col tipus manresana, molt voluminosa i de fins a un metre d’alçada abans de l’espigat. Les fulles, molt grosses, són arrissades i de color verd grisaci. Fa un ull poc compacte que es cabdella una mica, d’entre 30 i 40 cm. Normalment es menja bullida amb patata i després xafada –trinxat–, i a la primavera se’n mengen els brotons. És una col tirant a dolça, més bona encara si es cull després de les gelades, ja que es cou més ràpid i el gust és més suau.
“Aquesta col, ja no es troba avui en dia, és molt bona i no fa aquella olor tan forta quan la cous! A casa la fem com la feia la mare, trinxada amb patata i un bon raig d’oli d’oliva per sobre.” Pere Palomas
Aquesta varietat ha estat conservada fins a dia d’avui gràcies al Pere Palomas, al poble de Jorba.
ISBN | C0441 |
---|---|
Cultiu | Biennal cultivada com a anual |
Època de sembra | Juny juliol
|
Capacitat | 80 |
Pes | 0,100 kg |
---|---|
Dimensions | 20 × 15 × 1 cm |